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Status

This guidance is to help you understand your obligations and how to

comply with them. We will have regard to it when exercising our

regulatory functions.

Who is this guidance for?

These questions and answers are for SRA-authorised firms that receive

and hold client money in the form of fees and disbursements and want to

rely on the exemption not to operate a client account.

Open all [#]

Q1. What does client money include?

Client money is money of any currency that is received and held as cash,

cheque, draft or electronic transfer by a firm when they are providing

legal services.

Examples of the types of client money include:

Client damages received by a firm in a personal injury matter

Mortgage money received from a lender (third party) on behalf of

the client

Money held to pay nursing home fees for a client where a solicitor

has been appointed as Court of Protection deputy

Money for the firm's fees, and any unpaid expert fees, that have

been received before a bill has been sent to the client for those

fees.

We define client money in rule 2.1 of the SRA Accounts Rules.

Q2. Can I hold and receive any client money if I do not

operate a client account?
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Yes, if:

the only client money received by you is advance payments for fees

and unpaid disbursements. The money must relate to your fees or

expenses incurred by you on behalf of your client and for which you

are liable, for example, counsel or expert fees (this would not

include, for example, disbursements for which your client is liable

(such as stamp duty land tax), and

you have made sure that your client has been properly advised and

is given sufficient information about where their money will be held.

You should explain to your client that their money will not be held

on account for them or specifically ring fenced, as the money may

be held and used as part of the firm's own money in their business

account. This is so that they can make an informed decision about

whether they wish for their money to be held outside of a client

account or consider other alternatives.

This exemption is set out in Rule 2.2 of the Accounts Rules.

Q3. What sort of risks do I need to think about and

discuss with my clients if I rely on the Rule 2.2

exemption?

A key risk that you should consider and make sure potential clients have

properly understood is, for example, what happens in the event of your

firm becoming insolvent as the money would not be ringfenced and could

be incorporated into the insolvent estate.

If you are subject to an insolvency event before the client's work has

been completed, the client will be treated like any other creditor. This

impact could be greater for clients who might not have easy access to

additional funds to pay another firm for work to be completed.

Q4. What if my client does not agree for the money to

be held outside a client account?

You should consider whether:

it is necessary for you to operate a client account, or

the money can be held in a third-party managed account, or

you can make other arrangements so that the money does not have

to be held by you (e.g. the client paying disbursements to third

parties directly and only requesting payment for your services once

a bill has been issued).

You may need to consider whether you are to continue to act for the

client if no alternative arrangements (as set out above) can be agreed

upon.



Q5. Because I do not operate a client account, can the

client make a payment directly to the third party, for

example to counsel?

Yes.

If the client has agreed to make payment to a third party directly, you

should make sure the client is clear about this and knows how, when and

to who they should make any payments. You should keep a record of the

communication with your client and a note of when the payment has

been made.

Q6. At the end of my retainer with the client, what do I

need to do if I am left with a balance of client money?

There may be circumstances where this arises, for example,

If advance payments from a client exceed the final fees that you set out

in your bill to the client when the work is completed. Though you do not

operate a client account you still need to comply with Rule 2.5 of the

Accounts Rules and make sure that client money is returned promptly as

soon as there is no longer any proper reason to hold the money.

Q7. Can I rely on the exemption in Rule 2.2 of the

Accounts Rules and arrange for my client to use a

third-party managed account (TPMA)?

Yes – providing it is appropriate in the circumstances.

For example, you may need a facility for holding client money (such as

damages awarded in a litigation case) on a temporary basis and you do

not want to open a client account. A TPMA can provide an alternative for

receiving the damages and making any payments.

Read further information about TPMAs

[https://rules.sra.org.uk/solicitors/guidance/third-party-managed-accounts/] .

Q8. Do I need to obtain an accountant's report if I do

not operate a client account?

No.

The requirements to obtain and deliver an accountant's report do not

apply if you are holding client money in accordance with Rule 2.2.

Q9. Are there any other parts of the Accounts Rules or

the SRA Handbook that I need to think about even

though I am relying on the exemption in Rule 2.2?
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Yes. You should:

make sure that you have, for example, given your client a bill or

other written notification of costs Rule 4.3(a)

keep accurate records showing receipts and payments of client

money in real time. The purpose of a client ledger is to record any

client money wherever it is held and can be used even if the firm

does not have a client account Rule 8.1(a), and

bear in mind your duty to act in the best interests of each client and

to safeguard money on behalf of clients and other third parties.

Q10. If there is an event which results in the client's

money going missing or my firm being unable to

account for it, can the client make a claim on the SRA's

Compensation Fund?

Providing the client is eligible to claim and can evidence that money was

paid to the firm for work not completed, then a claim can be made.

Read more information about how we make decisions and how we deal

with claims [https://rules.sra.org.uk/consumers/compensation-fund/resources/] .

Q11. What do I need to do if things change and I cannot

rely on the Rule 2.2 exemption?

If for any reason you cannot rely on the exemption,

for instance you start to receive other types of client money, the

Accounts Rules will apply in their entirety and you must place any client

money held or received by you into a client account or consider

alternative arrangements as set out in response to Question 4.

Q.12 I do not wish to receive client money in

transactions from my client. What are my obligations,

and can I do this?

The decision to operate a client account is yours and so is the decision to

receive and hold client money in that account.

In respect of money required to be held for the purposes of delivering

regulated services you should carefully consider the needs of your client

(SRA Code of Conduct for Solicitors, RELs and RFLs: 8.6

[https://rules.sra.org.uk/solicitors/standards-regulations/code-conduct-solicitors/#rule-8-6]

), the nature of the retainer and your duty to act in the client’s best

interests.

There may, be circumstances where you are required to receive money

and hold it for a specific purpose, for example, where the court has

directed you to hold the sale proceedings in a matrimonial conveyance if

https://rules.sra.org.uk/consumers/compensation-fund/resources/
https://rules.sra.org.uk/solicitors/standards-regulations/code-conduct-solicitors/#rule-8-6


you are acting for one or both parties. You may also have given the other

side solicitor’s an undertaking confirming that you will receive, hold and

send money onwards to facilitate the completion of a matter.

As well as making suitable provisions for your client, you must also

consider the position of the other parties and their solicitors.

The other side's solicitor is not under an obligation to accept monies

directly from someone other than you and they should not be pressured

to do so. If you do not provide them with sufficient time for alternative

arrangements to be made if they do not agree, leaving them in a position

where their client’s interests may be put at risk as a result, then this

could also be seen as an attempt by you to take unfair advantage.

Further, it may be challenging for them to mitigate the anti-money

laundering and sanctions risks and be satisfied with their own

compliance obligations. If they do agree to accept monies from someone

other than you, you will need to provide them with sufficient time for the

necessary legal and regulatory checks to be carried out. If they are not

satisfied with the results of regulatory checks that they have carried out,

then you would need to consider the options available to you whilst

making sure that you continue to act in your client’s best interests.

If having given the matter consideration, you have decided that you do

not want to receive and hold money for your client, then to act in the

client's best interest and to avoid delays to the matter, you should at the

earliest opportunity:

Advise your client that you will not hold or receive money in your

client account. You should clearly explain the reasons for your

decision and the impact that this has on them and their matter.

Discuss the alternative options available to your client so that

arrangements can be made in good time, for example, using a third

party managed account (TPMA) (see our guidance on TPMAs

[https://rules.sra.org.uk/solicitors/guidance/third-party-managed-accounts/] ) or

using third-party payment agents.

Inform the other side's solicitor in the matter that you will not be

receiving and holding the transactional monies so that they can

update their client and consider their next steps especially where

they are relying on an undertaking from you to send on money to

enable completion of the matter.

A decision to not receive and hold client money, does not absolve you of

your duties to comply with relevant anti-money laundering regulations,

which includes understanding the source of funds/source of wealth used

in the transaction [https://rules.sra.org.uk/solicitors/guidance/topic/money-laundering/]

.

For more information about operating a client account, and our Warning

Notice and case studies [https://rules.sra.org.uk/solicitors/guidance/improper-client-
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account-banking-facility/] around the risks of your client account being used

as a banking facility [https://rules.sra.org.uk/solicitors/guidance/improper-client-

account-banking-facility/] .

Further help

If you require further assistance, please contact the Professional Ethics

helpline [https://rules.sra.org.uk/home/contact-us/] .
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